John H de Bye



ISBN: 
9789054291541
NUGI: 300
Prijs:
Euro 14,-
Geloof, hoop en liefde, vestiging van de joden in de Surinaamse jungle:

Na zijn omvangrijke en succesvolle debuut Ter dood veroordeeld – Liefde en dood in de Surinaams-joodse geschiedenis behandelt John H de Bye in zijn tweede Surinaamse historische roman opnieuw een belangrijk facet in de geschiedenis van de Portugese joden. Via de lotgevallen van Emanuel Touro beschrijft hij de uittocht van de Portugese joden vanuit Portugal naar Amsterdam, Brazilië en hun uiteindelijke vestiging in Suriname.
Emanuel is slechts een fictieve figuur, maar de vestiging van deze in de geschiedenis belangrijke groep van de Portugese joden is op waargebeurde historische feiten gebaseerd. Ook de gebeurtenissen rond het bestuur en de moord op gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck berusten op historische feiten.
Dat het leven van vele joden in de geschiedenis gekenmerkt is door vervolging en vlucht is bekend. Ook de voorvaderen van de Surinaamse joden is dat niet bespaard gebleven. Maar de hoop op een betere toekomst leidde hen naar de Binnenlanden van Suriname waar hen de lang verwachte rust toelachte.



 


gebonden
ISBN:
9789054291497
Prijs:
Euro 29,50
paperback
ISBN:
9789054291503
Prijs:
Euro 24,95
NUGI: 300
Ter dood veroordeeld; Liefde en dood in de Surinaams-joodse geschiedenis

In 1803-1804 speelde zich in de kolonie Suriname een drama af dat de bewoners van vooral Paramaribo maandenlang bezighield en waarbij twee joodse planterszonen betrokken waren. John H de Bye, de auteur van dit boek kwam bij toeval op het spoor van deze geruchtmakende zaak, toen hij in het ‘Notulenboek van de Hoogduitsche Gemeente van 1795 tot 1805’ op zoek was naar stamboekgegevens van zijn familie. In het Algemeen Rijksarchief in Den Haag vond De Bye in de documenten van de Raad van Politie uit Suriname het hele proces rond de twee planterszonen, Joseph del Castilho en Jacob da Costa.
Vanuit het meer dan 2000 pagina’s tellend archiefmateriaal en geplaatst tegen de schilderachtige achtergrond van de laat18e-eeuwse Surinaamse-joodse geschiedenis, kon de auteur zo natuurgetrouw mogelijk de gebeurtenissen reconstrueren, die leidden tot de dramatische dubbele moord in het bos van plantage Beaumond aan de Boven-Surinamerivier. Namen van planters, ambtenaren, familieleden, slaven en andere getuigen zijn authentiek, evenals de data en de ten laste gelegde feiten. Met dit verhaal wordt dan ook een belangrijke bijdragen geleverd aan de kennis van de geschiedenis van Suriname.







Historische schetsen uit het Surinaamse jodendom

Vanuit vele duizenden pagina’s tellend archiefmateriaal en na meer dan dertien jaar research heeft auteur John H de Bye gegevens verzameld over de geschiedenis van de joden, samengevat in het naslagwerk Historische schetsen uit het Surinaamse jodendom. In 104 hoofdstukken behandelt hij nagenoeg alle details die zo kenmerkend waren voor het joodse leven in Suriname. Nimmer werd die kennis op deze wijze bijeengebracht. Zo zijn ook alle voorhanden zijnde joodse namen van families die in Suriname gewoond hebben (en waar ze gewoond hebben) verzameld.
Omvang: 374 pagina’s
Formaat: 12,5 x 20 cm
Uitvoering: gebrocheerd
ISBN: 9789054291602
Prijs: 26,95 Euro
NUR 680 

 Bovengenoemde boeken kunt U bestellen bij:

Uitgeverij CONSERVE
John H de Bye werd in 1942 in Paramaribo geboren. Na de middelbare school te Paramaribo doorlopen te hebben studeerde hij medicijnen aan de Universiteit van Utrecht. Hij deed zijn examen voor arts in Rotterdam, waar hij zich ook in de chirurgie specialiseerde. In 1974 keerde hij terug naar Suriname en vestigde zich als chirurg in Nickerie en later in Paramaribo.
Als hobby beoefent hij de joodse genealogie (stamboomkunde) en tracht, na invoering van de beschikbare gegevens in de computer, de verschillende familierelaties te achterhalen, waarbij hij zelfs gegevens heeft die teruggaan tot de dertiende en veertiende eeuw in Europa.
Ook heeft hij gegevens uit zijn eigen stamboom verwerkt tot zijn vierde boek, belicht tegen zijn eigen speciale kijk op de slavernij.